V případě nucené bezlepkové diety nepředstavuje konzumace rýže problém. Je totiž přirozeně bezlepková. Aktuální trendy zdravé výživy, dobrovolné dodržování bezlepkové diety a rostoucí počet osob, které nesnáší lepek, potvrzují i údaje Českého statistického úřadu – spotřeba rýže u nás dlouhodobě roste, zatímco spotřeba pšenice klesá.
Dle Světové zdravotnické organizace je rýže základní potravinou pro až polovinu obyvatel naší planety. V České republice se nepěstuje. Závislost na dovozu rýže však v dnešní době nepředstavuje problém a můžeme ji sehnat v nejrůznějších variantách. Nejrozšířenějším druhem je rýže setá, která je základem asijské kuchyně. Dalším hospodářsky významným botanickým druhem je rýže africká, neboli červená. Odrůd rýže, které se liší místem původu a tvarem zrna, jsou pak tisíce. Můžeme se tedy setkat s rýží z Číny, Kalifornie, Japonska, Filipín či Itálie, ale také kulatozrnnou, dlouhozrnnou a krátkozrnnou. Dle odrůdy má rýže po uvaření konzistenci sklovitou nebo moučnatou. Loupaná a obroušená semena rýže jsou bílá, v neloupaném stavu však najdeme varianty fialové, hnědé, červené či černé.
Z výživového hlediska jsou semena rýže zdrojem vitamínů i minerálů. Za zmínku stojí obsah vitamínu B3 (biotin) a B6 (pyridoxin). Z minerálních látek je zastoupeno například železo a síra. Obsah látek je vázán na způsob zpracování semen a odrůdu rýže. Množství vlákniny se liší dle toho, zda využíváme rýži zcela neloupanou, hnědou tj. částečně loupanou nebo bílou leštěnou, která je bez slupky a proto má vlákniny nejméně. Při loupání je odstraněn i klíček, bohatý na vitamíny.
Rýžová bílkovina není plnohodnotná – chybějící druhy aminokyselin je možné doplnit například z masa nebo luštěnin.
Neloupaná semena rýže obsahují:
- 70 % sacharidů, převážně ve formě škrobu
- 10% bílkovin
- 2 – 3 % tuků
- 4 – 5 % minerálních látek
- 10 % vlákniny a další látky
Proč si rýže ceníme?
Kromě toho, že neobsahuje lepek, je rýže jedna z nejméně alergenních potravin. Dobře ji snáší děti i nemocní. Při zažívacích obtížích se využívá jako dietní potravina, která nenadýmá; případně ve formě rýžového odvaru.
Neobsahuje žádný cholesterol a je poměrně málo kalorická, takže si jí cení i ti, kteří si chtějí udržet štíhlou linii.
Vitamíny a minerály obsažené v neloupané rýži pomáhají udržovat zdravé vlasy, kůži a nehty.
Rýžový škrob má poměrně nízký glykemický index – vstřebává se pozvolna, takže náš organismus má dostatek času na regulaci množství cukru v krvi. Čím je rýže méně loupaná a kratší dobu vařená, tím nižší je její glykemický index.
O rýži se říká, že také:
- podporuje proces detoxikace
- díky obsahu glukanu podporuje imunitní systém
- snižuje krevní tlak
- pomáhá při horečce
- prospívá ledvinám díky nízkému obsahu sodíku
Víte, že…
Rýžový škrob je jednou ze surovin k výrobě pudrů.
Rýžový papír vyráběný ze slámy, údajně nebyl původně ke psaní, ale k balení rýže. Dodnes se používá v kuchyni k přípravě závitků a slouží také k balení cigaret.
V řadě asijských zemí se rýže podává ke každému jídlu a slovo „rýže“ je například v Číně synonymem pro jídlo.
Používá se na přípravu různých nápojů – víno, pivo i pálenka a využívá se také rýžový ocet. Tzv. rýžové mléko se připravuje z uvařené a rozmixované rýže.
Rýže házená po svatebním obřadu má novomanželům zajistit plodnost.
Divoká indiánská rýže není rýže, ale samostatný druh americké vodní traviny. Je rovněž bezlepková.
V našem sortimentu najdete například:
RACIO Free style rýž.chlebíčky rajče a bazalka 25g