Dnešní západní civilizaci trápí stres, únava, nevyvážená strava a nedostatek pohybu a z toho plynoucí zdravotní problémy – autoimunní onemocnění, obezita, kardiovaskulární nemoci, deprese a mnoho dalších. I proto znovuobjevujeme poklady v podobě zdánlivě obyčejných potravin a surovin, jako je například Quinoa neboli Merlík čilský.
Tato až dvoumetrová rostlina pochází z Jižní Ameriky. Již před 5 000 lety byla pěstována v pohoří And, v Bolívii, Peru, Kolumbii, Ekvádoru i Čile, kde vedle brambor a kukuřice patřila k základním plodinám. Inkové ji pro její vlastnosti nazývali „matkou zrn“. Pokusy o pěstování probíhají i v Evropských podmínkách, dokonce i u nás.
Pro celiaky a zastánce bezlepkové diety je hlavní, že neobsahuje žádný lepek a ve složení najdeme cenné esenciální aminokyseliny (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lysin, metionin, tyrozin, treonin a valin), složité sacharidy a saponiny.
Semena Quinoy obsahují:
- 60 % škrobu
- 15 -20 % bílkovin
- 4 – 9 % tuků včetně esenciálních mastných kyselin
- 5 % vlákniny a další látky
Proč zařadit Quinou do jídelníčku?
Quinoa je bez nadsázky vysoce výživnou potravinou s řadou cenných látek. Vitamín E patří mezi důležité antioxidanty, které lidský organismus chrání před volnými radikály. Kyselina listová prospívá těhotným ženám. Biotin a hořčík posilují činnost nervové soustavy. Vápník zase posiluje kosti a pozitivně ovlivňuje funkci svalů a společně s hořčíkem přispívají k lepšímu spánku. Zinek příznivě ovlivňuje metabolismus cukrů, tuků a bílkovin a také například plodnost.
Quinoa má poměrně nízký glykemický index což znamená, že náleží k potravinám, které zvyšují hladinu cukru v krvi pozvolna, takže se tělo s přísunem cukru z této potraviny lépe vyrovnává.
Za povšimnutí stojí vysoký obsah bílkoviny, která je pozoruhodná tím, že obsahuje všechny aminokyseliny, které si tělo neumí vyrobit samo a musí je přijímat formou potravy – řadí se tedy mezi tzv. kompletní bílkoviny, které jsou obsažené také například v luštěninách, mase nebo vejcích.
O Quinoe se říká, že také:
- podporuje proces detoxikace
- pomáhá při bolestech a migrénách
- preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám
- brání vzniku osteoporózy
- prospívá ledvinám
- pozitivně ovlivňuje trávicí systém
- vyživuje mozek (tzv. brainfood)
Quinoa není ve skutečnosti obilovina, ale využívá se a připravuje stejným způsobem, a proto ji řadíme do skupiny tzv. pseudoobilovin, podobně jako pohanku. Nejrozšířenější je bílá quinoa, která připomíná rýži a má jemnou máslovou chuť. Červená má oříškovou chuť a nejvýraznější je černá Quinoa. Další z více než stovky odrůd mohou mít oranžovou, bílo-žlutou, hnědnou či fialovou barvu.
Obecně lze říci, že má neutrální chuť, a proto ji lze připravit na slaný i sladký způsob. Použít ji můžete všude, kde normálně používáte rýži. Je vhodná do ovocných i zeleninových salátu, můžete ji zapéct s masem, zeleninou či sýrem a hodí se i do těsta na sladké pokrmy. Výborný je z ní sladký nákyp či kaše. Použít ji můžete i k zahuštění polévek a do bramboráků.
Připravte si doma zdravý salát s Quinoou a avokádem
Receptů s Quinoou je opravdu mnoho. My si zde doporučíme alespoň jeden – chutný salát z čerstvé zeleniny a Quinoy ideální pro teplé jarní i letní dny. Potřebovat budete:
- 200 g Quinoy
- 1 ks salátové okurky
- 2 ks avokáda
- 250 g cherry rajčátek
- 70 g zelených oliv
- 1 ks chilli papričky
- čerstvá petrželová nať
- 500 ml zeleninového vývaru
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce citrónové šťávy
- pepř a sůl
Postup:
Quinou nejprve propláchneme v teplé vodě, zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme cca 10 až 15 minut. Poté ji necháme okapat a vychladnout. Avokáda a okurku oloupeme a nakrájíme na kostky. Cherry rajčátka a olivy nakrájíme na půlky. Vložíme do mísy, přidáme vychladnutou Quinou a promícháme. Z oleje, citrónové šťávy, petrželky, chilli papričky, soli a pepře si připravíme zálivku, kterou přilijeme do salátu. Necháme chvíli uležet v lednici a podáváme.
V našem sortimentu najdete například: