O pohance se mluví a píše stále častěji. Důvodem jsou její vlastnosti, které ocení zejména celiaci a zastánci zdravé výživy. Je totiž přirozeně bezlepkovým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů a využívá se jako náhrada jinak běžně používané pšenice.
Dnes se pohanka po několika desítkách let opět dostává na výsluní a to jako nutričně cenná potravina zastávající důležitou roli ve zdravějším jídelníčku. Naši sousedé – Německo a Rakousko – pohanku dokonce označují za léčivou rostlinu chránící organismus před různými nemocemi. Japonci ze sušené pohanky připravují léčivé extrakty bohaté na minerální látky.
Pohanka bývá mylně považována za obilovinu. Podobnost spočívá v jejích zrnech, která připomínají obilná zrna. Ve skutečnosti se však jedná o jednoletou rostlinu z čeledi rdesnovitých. Jejím rodným krajem jsou daleké Himaláje. Odsud ji na naše území zavlekli tatarští bojovníci na válečných výpravách během 13. století. Pohanka se tak začala pěstovat i v Evropě, kde na mnoha místech doslova zdomácněla. Sehrála důležitou roli ve výživě slovanských a germánských kmenů, které z ní pekli chléb a vařily tradiční pohankovou kaši. S příchodem moderní doby byla vytlačena obilninami.
Skvělý zdroj nejen bílkovin
Pohanka je cenným zdrojem zejména bílkovin a také vlákniny.
Obsahuje nenasycené mastné kyseliny – kyselinu linolovou a linolenovou a aminokyselinu lysin.
Významný je vysoký obsah škrobu v sušině semen (50 – 70 %), což z ní činí vydatný zdroj energie.
Co je však u pohanky zásadní je obsah rutinu, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Společně pak posilují imunitu a udržují zdravé cévy.
O pohance se říká, že:
- Podporuje léčbu hemeroidů
- Zmírňuje problémy křečových žil a jiných žilních chorob
- Zvyšuje pružnost cév
- Odstraňuje různé záněty a zastavuje krvácení z dásní a nosu
- Brání vzniku artritidy a revmatismu
- Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
- Reguluje krevní oběh a podporuje prokrvování
- Má pozitivní vliv na libido a potenci
Proč zařadit pohanku do zdravého jídelníčku?
Pohanka se konzumuje oloupaná jako příloha, lehce osmažená nebo povařená. Zrna pohanky se používají k výrobě pohankové mouky, z níž se dále připravují těstoviny a například pravé francouzské palačinky. V našich končinách jsme zvyklí spíš na pohankovou kaši, „rizoto“ či pečivo.
Tip na chutnou a zdravou snídani: Pohanka s medem
Suroviny:
- 40 g tmavší pohanky
- 600 ml vody
- med
- 1 lžíce oleje
Postup:
Pohanku zalijte osolenou vroucí vodou a promíchejte. Odstavte z plotýnky a nechte dojet dalších 25 minut. Pohanku lehce pokapejte olejem a dle chuti oslaďte medem.
V našem sortimentu najdete například Mouku pohankovou nativní 400 g, NOMINA instantní kaši pohankovou 300g a další.