Pohanka: Přijela k nám na koni z Himalájí

O pohance se mluví a píše stále častěji. Důvodem jsou její vlastnosti, které ocení zejména celiaci a zastánci zdravé výživy. Je totiž přirozeně bezlepkovým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů a využívá se jako náhrada jinak běžně používané pšenice.

Dnes se pohanka po několika desítkách let opět dostává na výsluní a to jako nutričně cenná potravina zastávající důležitou roli ve zdravějším jídelníčku. Naši sousedé – Německo a Rakousko – pohanku dokonce označují za léčivou rostlinu chránící organismus před různými nemocemi. Japonci ze sušené pohanky připravují léčivé extrakty bohaté na minerální látky.

Pohanka bývá mylně považována za obilovinu. Podobnost spočívá v jejích zrnech, která připomínají obilná zrna. Ve skutečnosti se však jedná o jednoletou rostlinu z čeledi rdesnovitých. Jejím rodným krajem jsou daleké Himaláje. Odsud ji na naše území zavlekli tatarští bojovníci na válečných výpravách během 13. století. Pohanka se tak začala pěstovat i v Evropě, kde na mnoha místech doslova zdomácněla. Sehrála důležitou roli ve výživě slovanských a germánských kmenů, které z ní pekli chléb a vařily tradiční pohankovou kaši. S příchodem moderní doby byla vytlačena obilninami.

Skvělý zdroj nejen bílkovin

Pohanka je cenným zdrojem zejména bílkovin a také vlákniny.

Obsahuje nenasycené mastné kyseliny – kyselinu linolovou a linolenovou a aminokyselinu lysin.

Významný je vysoký obsah škrobu v sušině semen (50 – 70 %), což z ní činí vydatný zdroj energie.

Co je však u pohanky zásadní je obsah rutinu, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Společně pak posilují imunitu a udržují zdravé cévy.

O pohance se říká, že:

  • Podporuje léčbu hemeroidů
  • Zmírňuje problémy křečových žil a jiných žilních chorob
  • Zvyšuje pružnost cév
  • Odstraňuje různé záněty a zastavuje krvácení z dásní a nosu
  • Brání vzniku artritidy a revmatismu
  • Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
  • Reguluje krevní oběh a podporuje prokrvování
  • Má pozitivní vliv na libido a potenci

Proč zařadit pohanku do zdravého jídelníčku?

Pohanka se konzumuje oloupaná jako příloha, lehce osmažená nebo povařená. Zrna pohanky se používají k výrobě pohankové mouky, z níž se dále připravují těstoviny a například pravé francouzské palačinky. V našich končinách jsme zvyklí spíš na pohankovou kaši, „rizoto“ či pečivo.

 

Tip na chutnou a zdravou snídani: Pohanka s medem

Suroviny:

  • 40 g tmavší pohanky
  • 600 ml vody
  • med
  • 1 lžíce oleje

Postup:

Pohanku zalijte osolenou vroucí vodou a promíchejte. Odstavte z plotýnky a nechte dojet dalších 25 minut. Pohanku lehce pokapejte olejem a dle chuti oslaďte medem.

 

V našem sortimentu najdete například Mouku pohankovou nativní 400 g, NOMINA instantní kaši pohankovou 300g a další.