Co je celiakie?
Celiakie je autoimunní onemocnění vyvolané nesnášenlivostí lepku obsaženého v řadě běžných obilnin. Potlačení nepříznivých příznaků tohoto onemocnění vyžaduje přísné dodržování bezlepkové diety, což je v podmínkách evropské kuchyně, kde má pšeničná mouka zcela nezastupitelné místo, zásadní zásah do jídelníčku. Výraz lepek je odvozen od lepivosti, která je základní vlastností každého těsta, a i jeho latinský název gluten znamená „lepidlo“.
Lepek je bílkovina obsažená v obilných zrnech pšenice, žita a ječmene, a v potravinách z nich vyrobených. Oves lepek neobsahuje, avšak při jeho zpracování dochází ke kontaminaci lepkem z ostatních obilovin, a proto není v České republice považován za bezlepkovou potravinu. V případě pšenice tvoří podíl lepku až 80 % bílkovinného obsahu. U vnímavých osob dochází při jeho štěpení k neadekvátní imunitní reakci, spojené s tvorbou autoprotilátek, což vede ke změně povrchu sliznice tenkého střeva a snížení schopnosti vstřebávat živiny. Typickými příznaky jsou průjem nebo nápadná změna objemu či zápachu stolice, plynatost, křeče, ztráta chuti k jídlu, pokles hmotnosti způsobený špatným vstřebáváním cukrů a tuků, únava, výkyvy nálady či neklid. Kromě typických příznaků se může objevit zvracení, bolesti kloubů, osteoporóza (řídnutí kostí), anémie z nedostatku železa, neplodnost, vypadávání vlasů, zvýšená kazivost zubů nebo deprese a další.
Toto onemocnění se může projevit kdykoliv. U dětí se nejčastěji objevuje s prvním podáním běžné stravy obsahující lepek. U starších dětí a u dospělých vzniká po zátěži (nemoc, stres, těhotenství).
Celiakie přetrvává celoživotně. Jedinou terapií je vyloučení lepku z potravy. Při dodržování bezlepkové diety vymizí všechny její příznaky. V opačném případě dochází ke ztrátě schopnosti regenerace a k celkovému tělesnému i psychickému úpadku. Důvodem je naprosté vyčerpání imunitního systému, v kombinaci s přidružením dalších autoimunních, často život ohrožujících, onemocnění. Ke zhojení povrchu tenkého střeva dlouhodobě neléčeného celiatika dochází až po několika týdnech, často je nutné zpočátku vynechat i další těžké a dráždivé potraviny nebo mléko a výrobky z něho.
Celiakie má také méně známou kožní formu, které se označuje jako Duhringova nemoc. Ta se projevuje svědivou až pálící, puchýřkovou vyrážkou podobnou oparu. Nejčastěji se vyskytuje na namáhaných plochách kůže, jako jsou loketní a kolenní jamky, zápěstí, ramena, hýždě, ale například i lícní kosti apod. Objevuje se zpravidla v období puberty, dospívání nebo dospělosti, výjimečně i u malých dětí.
Co je alergie na lepek?
Na rozdíl od celiakie, nejde o autoimunní reakci. Zatímco u celiakie je nástup příznaků onemocnění postupný až vleklý, alergie na lepek se projeví do několika minut po konzumaci lepku. Vyznačuje se svěděním v krku a ústech, zvracením a bolestí žaludku, kopřivkou či jiným kožním projevem. Provází ji průjem, nadýmání a další příznaky podobné celiakii.
Trvání alergie nemusí být celoživotní, někdy odeznívá sama již v útlém dětství. Léčba pomocí alergenové vakcinace může vyvolat toleranci organismu vůči lepku. Potlačení projevů alergie se řeší bezlepkovou dietou.