Tato původem americká rostlina se k nám dostala prostřednictvím kočovníků, kteří ji na Moravu přivezli z Turecka někdy během 17. století – i proto se jí zde říká „turkyně“. Do střední Evropy však proudila i ze západu, a to hlavně díky španělským mořeplavcům. U nás se zprvu používala výhradně ke krmení dobytka a teprve později se začala využívat i pro výživu člověka.
Kukuřice byla a stále je základní potravinou zejména v oblasti jižní a střední Ameriky, kde se pěstovala již před 7 000 lety. Původní obyvatelstvo si kukuřice velice vážilo a od Kanady po Čile o ní koluje řada legend. Aztékové a Mayové ji dokonce ctili jako božstvo a k její druhové rozmanitosti mají tento příběh: “Lidé nikde nemohli nalézt kukuřičná zrna, aby z nich mohli vypěstovat a sklízet kukuřičné klasy a připravovat kukuřičné placky. Kukuřičná zrna se nacházela na neznámém místě a cestu znali jen mravenci. Jednoho dne se dostal na stopu mravenců leguán. Sledoval jejich stezku a objevil, že mravenci nosí kukuřici ze skály. Tehdy člověk požádal bohy stvořitele, aby mu pomohli kukuřičná zrna získat. Bohové povolali na pomoc boha deště a blesku Chaca, který se nerozpakoval a vykřesal ohromný blesk. A protože byl blesk příliš silný, stalo se, že se některá zrna kukuřice trochu připálila. Proto jsou dodnes čtyři základní druhy kukuřice: černá – jejíž barvu způsobil černý kouř blesku, načervenalá – kterou obarvil oheň blesku, žlutá – kterou blesk ohřál jen trochu, a konečně bílá kukuřice, jež blesk nepoškodil.”
Málo kalorií a hodně vitamínů, minerálů a vlákniny
Ať už za to může božský blesk či příroda, kukuřice je nejen chutná, ale je také vyváženým “koktejlem” vitamínů, minerálů a dalších důležitých živin. Říká se o ní, že posiluje imunitu, činí nás vitálnějšími a dokonce hezčími.
Kukuřice je cenným zdrojem vlákniny, provitamínu A (karotenoidy), vitamínu C a vitamínů skupiny B: B1 (thiamin), B6 (pyridoxin) důležitých pro správnou funkci řady metabolických procesů. Pomáhají normalizovat psychické funkce, nervovou soustavou, potlačuje únavu a deprese. Pro zdraví močových cest se doporučuje čaj z kukuřičných vláken (tzv. kukuřičných vlasů).
Železo či zinek jsou jen některé z minerálů obsažených v kukuřičných zrnech. Ovlivňují například imunitu, zdraví kostí a krvetvorbu. Působí proti únavě a vyčerpání, podporují plodnost i potenci a rovněž mají pozitivní vliv na zdravou pokožku, vlasy a nehty. Zastoupení jednotlivých látek se liší dle druhu kukuřice.
Proč zařadit kukuřici do zdravého jídelníčku
I Evropské národy již vědí, že kukuřice je mnohem více než jen oblíbený popcorn či vařená a osolená kukuřice. Nekonzumuje se pouze v podobě klasů a zrn, ale vyrábí se z ní vločky, mouka, škrob nebo klíčkový olej.
Hrubá kukuřičná mouka se využívá k výrobě mexických tortil nebo polenty (husté italské kaše). Najdeme ji také ve snídaňových lupíncích, chlebu i koláčích.
Výrobky z kukuřice by neměly chybět v žádném zdravém jídelníčku. Zejména pro celiaky je zásadní informací skutečnost, že kukuřice neobsahuje lepek. Pro svou stravitelnost, chuť i dostupnost je kukuřice jednou ze základních surovin v bezlepkové dietě.
V našem sortimentu najdete například: