Čirok: Pšenice celiaků

Pro osoby trpící celiakií existuje jediný lék. Je jím promyšlená celoživotní dieta založená pouze na potravinách neobsahujících lepek. Jednou z bezlepkových obilovin je čirok náležející do čeledi lipnicovitých.

U nás čirok nepatří mezi příliš známé druhy obilovin. Přitom se jedná o velice starou plodinu pocházející ze severovýchodní Afriky, konkrétně z Etiopie. Odtud se rozšířil přes Indii a Čínu až do vzdálené Austrálie. Do Ameriky byl poprvé dovezen ve druhé polovině 18. století, kde doslova zdomácněl. Na naše území se dostal až na počátku 20. století. Zpočátku se u nás využíval technický čirok metlový, vhodný na výrobu košťat a tzv. rejžáků. Dnes, téměř po 100 letech, se u nás používá čirok súdánský ke krmení zvířat a čirok zrnový k výrobě bezlepkové mouky.

V rámci celosvětové produkce čirok zaujímá páté místo mezi obilovinami pěstovanými pro lidskou stravu hned po pšenici, kukuřici, rýži a ječmeni.

Čirok byl pěstován dříve než většina současných obilovin. Četné archeologické nálezy svědčí o tom, že čirok byl pěstován prvními zemědělci již před 5 000 lety. Tato teplomilná a jednoletá rostlina svou stavbou připomíná nám známější kukuřici. Má velice mohutnou kořenovou stavbu, která jí umožňuje využívat vzdušnou vlhkost.

Důležitý zdroj vlákniny a bílkoviny nejen pro celiaky

Na pohled obyčejné zrno v sobě skrývá cenné bohatství. Obsahuje především kvalitní rostlinné bílkoviny a vlákninu.

Čirokovému zrnu – konkrétně otrubám – jsou přičítány významné antioxidační účinky, které nesnižuje dokonce ani tepelná úprava.

Pro obsah taninů, anthokyaninů, fytosterolů a dalších látek jsou zkoumány jeho protizánětlivé účinky a schopnost snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Všechny bílkoviny obsažené v čiroku se svou kvalitou přibližují živočišným bílkovinám a mají stejnou, ne-li dokonce lepší biologickou hodnotu než sója.

Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g čiroku:

  • Energie: 1419 kJ/340 kcal
  • Bílkoviny: 11,3 g (11 %)
  • Vláknina: 6,3 g
  • Sacharidy: 75 g
  • Tuky: 3,3 g

Vaříme s čirokem zdravě

Čirokové zrno se používá jako klasická obilovina. Hodí se pro výrobu mouky a vloček, ale i jako příloha místo běžnější rýže. Lze z něj připravit výborné kaše a nákypy, nebo jej můžete přidat do salátů a rizot. Pražením čiroku lze připravit popcorn stejně jako z kukuřice.  Nejčastěji se ale používá čiroková mouka, díky vynikajícím pečícím vlastnostem. Taková čiroková pizza, chléb, buchty nebo sušenky jsou jednoduše chuťově skvělé.

Čirokové sušenky nejen pro celiaky

Suroviny:

  • 100 g čirokové mouky
  • 100 g pohankových vloček
  • 80 g cukru
  • 50 g ořechů
  • 50 g brusinek nebo jiného sušeného ovoce
  • 50 g medu
  • 1 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 ml oleje

Uvedené suroviny vystačí na 15 až 20 sušenek. Připravte si dostatečně velkou mísu a smíchejte v ní čirokovou mouku, pohankové vločky, cukr, skořici, vanilku, kakao, nasekané ořechy a kousky sušeného ovoce. V menším hrnci rozpuste olej s medem, poté přidejte jedlou sodu rozmíchanou v trošce vody. Hotovou směs přilijte do mísy, přidejte vejce a promíchejte. Vzniklé těsto ukrajujte pomocí lžičky a klaďte na pečící papír. Mezi hromádkami nezapomeňte nechat mezeru, protože se lehce roztečou. Pečeme v rozehřáté troubě na 160ºC cca 10 minut.

V našem sortimentu najdete: Cereální kaše Nomina čiroková 300g

Přečtěte si, co celiakie znamená a co ji způsobuje v článku: Celiakie. Co o ní víte?