Celiakie: Nemoc, která se týká 1,5 % populace

Zdá se vám 1,5 % málo? Lidí nemocných tímto autoimunitním onemocněním bylo ještě před pár lety výrazně méně. Za posledních 20 až 30 let se však jejich počet znásobil dokonce pětkrát. Celiakii již dávno nelze považovat za vzácnou nemoc, a proto je dobré znát o ní alespoň základní informace. Postihnout totiž může v podstatě kohokoliv.

Počet lidí trpících celiakií každým rokem stoupá. Čím je rostoucí podíl celiaků v populaci způsoben? Podle odborníků je za to zodpovědné nejen zvýšení citlivosti na lepek obsažený v potravinách ve větší koncentraci, ale také zvýšené povědomí lékařů a lepší diagnostické možnosti.

Víte, že…

Název celiakie pochází od latinského slova coeliacus, které bylo odvozeno od řeckého slova koiliakós (břišní).

Co je celiakie?

Možná už jste o celiakii slyšeli, ale stále vám není jasné, o jakou nemoc se vlastně jedná? Možná ve svém okolí potkáváte známého, přítele či kolegu v práci, který neustále odmítá běžné pečivo, pizzu, těstoviny či jiné oblíbené potraviny. Proč? Celiakie patří mezi nevyléčitelné nemoci a jediným možným dosud známým “lékem” je celoživotní dieta založená na úplném vyloučení všech potravin obsahujících lepek.

Celiakie je autoimunitní systémové onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené nesnášenlivosti glutenu (lepku), což je směs bílkovin obsažených zejména v pšenici, ale i žitu a ječmeni. V řadě zemí (včetně ČR) je mezi tyto obiloviny řazen i oves, který obsahuje lepku podobné látky; zásadním problémem je však kontaminace ovsa ostatními obilovinami během pěstování a dalšího zpracování.

Celiakie je částečně geneticky podmíněná a spouštěčem mohou být i adenoviry či rotaviry. Celiakii mohou provázet vážné kožní problémy nazývané Duhringova nemoc.

Celiakii můžete a nemusíte zdědit

Jak již bylo zmíněno, dispozice k celiakii jsou vrozené, tedy zděděné v genetické výbavě po rodičích. Tyto dispozice se však mohou, ale také nemusí projevit kdykoliv v průběhu života. To znamená, že i zcela zdravé dítě a poté dospělý jedinec může zdánlivě nečekaně onemocnět celiakií, i když dlouhá léta gluten neboli lepek snášel bez problémů.

Je však logické, že celiakie se spíše projeví u osoby mající tyto dispozice, která pravidelně konzumuje potraviny obsahující lepek. Vzniká tak vyšší riziko propuknutí zánětu sliznice tenkého střeva a zničení, pro trávicí systém důležitých, epitelových buněk střeva. Jakmile k tomu jednou dojde, střevo není schopno trávit živiny, což způsobuje řadu zdravotních problémů, jako jsou například:

  • Ztráta hmotnosti
  • Vleklé průjmy
  • Dávení
  • Nechutenství
  • Únava
  • Rozmrzelost
  • Poruchy růstu u dětí

 

Celiakie jako autoimunitní onemocnění bývá spojená s dalšími podobnými nemocemi. Nejčastěji se jedná cukrovku prvního typu (Diabetes mellitus I. typu). Až 10 % celiaků trpí zároveň i cukrovkou a platí to i opačně. U celiaků se také častěji projevuje onemocnění štítné žlázy. Neléčená celiakie rovněž zvyšuje riziko vzniku rakoviny lymfatických žláz či střev.

Jediným existujícím lékem je celoživotní dieta

Lék v jakékoli podobě na ni neexistuje. Jedinou možností, jak se zbavit nežádoucích projevů je celoživotní bezlepková dieta. Ta spočívá ve vyloučení všech potravin obsahujících lepek, což jsou obiloviny (pšenice, ječmen, žito a oves) a potraviny z nich vyrobené. Dieta není vůbec snadná. I zdánlivě nevinná potravina totiž může obsahovat skrytý lepek (např. uzeniny, konzervy, bonbóny s náplní a další), který u obzvláště citlivých jedinců může vyvolat potíže.

S tím, jak se šíří informovanost o této nemoci a bezlepková dieta se zároveň stává výživovým trendem, se naštěstí rozšířil sortiment alternativních potravin. Běžné obiloviny lze nahradit prosem, rýží, pohankou, kukuřicí, quinou, amarantem, sójovými boby či kaštany. Bez omezení je povolena zelenina včetně brambor, ovoce, luštěniny, ale také maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky. Důležité minerály, vitamíny a stopové prvky lze případně dodat ve formě potravinového doplňku.

Bezlepkové potraviny již dávno nejsou k dostání pouze ve specializovaných prodejnách, ale většinu z nich je možné zakoupit v běžných obchodech. Velký vliv má i šířící se módní trend v podobě údajně zdravější bezlepkové stravy.