Chléb Pro zdraví… z celozrnnou pohankou je zcela unikátní výrobek, který byl v r. 2008 oceněn na Mezinárodním potravinářském veletrhu Salima v kategorii Trendy. Výrobek splňuje náročné požadavky nejen pro bezlepkovou dietu, ale i dietu diabetickou. Má příznivý glykemický index a vysoký obsah vlákniny především z celozrnné pohanky. Svojí strukturou, barvou i chutí je podobný tmavým typům chleba. Kromě lepku neobsahuje naše směs ani mléko, vejce, aromata, umělá barviva či konzervanty. Splňuje požadavky zákazníka na zdravý a chutný chléb.

Chléb s celozrnnou pohankou Pro zdraví… 500g bez lepku
2302447
Dodavatel: Složení:PŠENIČNÝ škrob deproteinovaný, celozrnná pohanková mouka, LUPINOVÁ mouka, zahušťovadlo guarová guma, lněné semínko, sůl, chlebové koření
Složení splňuje požadavky na potraviny „BEZ LEPKU“.
Základní příprava:
500g směs
440 ml(g) vody
20 ml oleje
13g čerstvého droždí
Postup pro přípravu chleba v domácí pekárně:
Na dno pečící nádoby patří tekuté suroviny – voda a olej. Do nich rozdrobte čerstvé droždí a přidejte směs na chléb. Doporučená dávka droždí ve spojení s vodou pokojové teploty se týká 2hodinových programů „gluten free“ či sprint (ETA). U ostatních pícek si musíte najít svůj způsob pečení. Vychází-li z pekárny chléb překynutý (propadlý s velkými nerovnoměrnými póry ve střídce), snižte dávku droždí nebo použijte chladnější vodu. Pokud máte opačný problém a chléb je nedokynutý s případnými prasklinami, použijte teplou vodu nebo více kvasnic.
Postup pro pečení v běžné troubě:
Vymíchejte těsto dle návodu. Protože si dobu kynutí hlídáte sami, můžete dávku droždí zvýšit na 15 g/500 g směsi. Těsto nechejte chvíli odpočinout a pak naplňte do důkladně vymazané formy. Ta by měla být naplněna maximálně do 3/5, aby mělo těsto prostor ke kynutí. Snadné je těsto zpracovávat naolejovanými dlaněmi. Z těsta můžete vytvarovat válec, obalit např. ve slunečnicových semínkách a teprve potom vtlačit do formy. Chléb necháte kynout 45–60 min. pod vlhkou utěrkou, aby povrch neokoral. Pečte ve vyhřáté troubě (nejprve 200 °C, pak stáhněte na 180 °C) cca 60 min. Pokud se vám bude zdát, že povrch chleba rychle tmavne, přikryjte ho včas alobalem. Po upečení hned vyklopte, ale krájejte až po vychladnutí.
Slunečnicové bulky:
vytvarujte asi 100 g kuličky, obalte ve slunečnicových semínkách a uložte na plech. Nechejte kynout asi 40 min. (dle teploty), chraňte před okoráním, nestlačujte. Pečte při 200 °C asi 20 min.
Rustikální kostky:
těsto dlaněmi roztlačte na vrstvu 2-3 cm silnou a rozkrájejte na obdélníčky (přibl. 10x15 cm). Přeložte na plech (můžete horní plochu vtlačit do semínek) a nechte asi 40 min. kynout. Pečte při 200°C asi 20-25 min.
Výživové hodnoty (na 100G)
Energie 1425kJ/337 kcal
Bílkoviny 7,2g
Sacharidy 68g
z toho cukry 3,8g
Tuky 1,7g
NMK 0,3g
Vláknina 10,5g
Sodík Max. 0,8g