Bezlepková směs univerzální je určena pro přípravu nejrůznějších pokrmů bezlepkové diety s možným použitím na sladké pečení (koláče, bábovka, mazanec) či slané pečení a vaření (kynuté knedlíky, pizza, chléb atd.). Směs nahrazuje mouku. Výrobek neobsahuje laktózu a lepek.

Bez lepku směs Univerzální 550g Labeta
2593441
Dodavatel: Složení:bramborový škrob, rýžová mouka, kukuřičná mouka, kukuřičný škrob, zahušťovadlo: guma guar, látka zlepšující mouku: fosforečnany vápenaté, antioxidant: kyselina askorbová, kyselina: kyselina citronová
Způsob přípravy:Kynuté knedlíky: 275 g směsi, 1 vejce, 7 g sušeného droždí, 5 g soli a 130–140 ml vody smícháme a vypracujeme těsto, které necháme kynout 30–45 minut. Z těsta připravíme knedlík, necháme 10–15 minut kynout a poté vaříme v osolené vodě 8–10 minut z jedné strany, knedlík otočíme a vaříme opět 8–10 minut z druhé strany.
Koláče: ze 7 g sušeného droždí, špetky soli, 2 lžic cukru a 10 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Jakmile začne kvásek kynout, přidáme 275 g směsi, 2 vejce, 150 g měkkého másla nebo margarínu a vypracujeme těsto. Připravené těsto rozválíme na plát silný cca 1 cm. Plát těsta rozkrájíme na čtverečky cca 6 x 6 cm, čtverečky naplníme mákem, ořechy, tvarohem, marmeládou nebo povidly. Důkladně spojíme rohy čtverečků, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na máslem vymazaném plechu 15–20 minut při 180 °C.
Chléb: do domácí pekárny nalijeme 450–460 ml vlažné vody, přidáme 550 g směsi, 10 g sušeného nebo 30 g čerstvého droždí, 1 lžičku soli a cukru a 1 polévkovou lžíci oleje a kmínu. Zvolíme program s dobou trvání cca 2 hodiny, např. „Základní“, „Rychlý“, “Sprint“ nebo „Gluten-free“.
Bábovka: 275 g směsi, 165 g cukru, 3 vejce, 100 ml oleje, 200 ml mléka a 1 kypřící prášek vhodný pro bezlepkovou dietu a šleháme el. šlehačem 3–4 minuty do hladkého těsta. Pečeme při 160–170 °C, asi 45–50 minut.
Labeta radí, jak na to
…směs lze použít na přípravu slaných i sladkých jídel a dobrot (palačinky, dorty, cukroví, pizza,…)
Průměrné nutriční hodnoty
v suché směsina 100g
Energetická hodnota [kJ/kcal] 1482/354
Tuky [g] 0.7
z toho nasycené mastné kyseliny [g] 0.2
Sacharidy [g] 83
z toho cukry [g] 1.2
Vláknina [g] 1.5
Bílkoviny [g] 2.9
Sůl [g] < 0,01
Laktóza [g] < 0,01